Detailhandel laat omzetstijging zien in maart 2020  

passantenaantal

Sinds de eerste coronagevallen in Nederland eind februari, is er veel gebeurd in retail. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben een groot, wisselend effect gehad op de detailhandel in maart. Zo meldt het CBS dat de Nederlandse detailhandel in maart dit jaar 3,5 procent meer omgezet gerealiseerd dan in maart 2019. Het verkoopvolume lag hierbij 2 procent hoger. 

Food vs non-food 

Non-food winkels hebben een omzetstijging van 8 procent gerealiseerd met een verkoopvolume dat 8,1 procent lager was dan een jaar eerder. Winkels met de hoogste stijging liggen in de segmenten doe-het-zelfartikelen, keukens, vloeren en drogisterijen. 

Deze winkels realiseerden in maart de grootste omzetstijging sinds de eerste publicatie van omzetontwikkelingen in januari 2005. Winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels leden het grootste omzetverlies sinds 2005. Binnen de foodsector ligt de omzetstijging 12,2 procent hoger dan in maart 2019 met een verkoopvolume van 9,3 procent. Dit is de grootste omzetstijging sinds 2015. Bij supermarkten is de omzetgroei het hoogst met 13,1 procent. De omzet van speciaalzaken is met 4,9 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder.  

Online 

Ook online is er een flinke stijging te zien, maar liefst 29 procent ten opzichte van 2019. De omzet was sinds de publicatie van de internetverkopen in januari 2014 niet zo sterk gegroeid. Webwinkels hebben hierbij 24,4 procent meer omgezet. Bij winkels die online verkoop als een nevenactiviteit hebben (multi-channelers) groeide de online omzet met 35,4 procent.