Voorspelling in de aanloop naar Kerstmis

De mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur. Dit betekent dat het kerstshoppen weer in volle gang is. Of u nu winkelier of bezoeker bent, wij geven u graag aan wanneer u de grootste drukte kunt verwachten. Zo kunt u uw voorbereidingen soepel laten verlopen in de aanloop naar Kerstmis.

Op basis van historische gegevens zijn wij in staat voorspellingen te doen. Rondom deze tijd is het goed om te kijken wat er te verwachten is in de Nederlandse winkelstraten én winkelcentra. Als kerstshopper wilt u wellicht graag in alle rust cadeautjes kopen, of vindt u het juist leuk als het ‘gezellig’ druk is? Als winkelier wilt u graag een goede bezetting tijdens de drukte pieken.

In bovenstaande grafiek kunt u zien dat we deze keer een onderscheid tussen ‘fun’ shoppen (recreatief winkelen) en ‘run’ shoppen, ofwel de (Kerst)boodschappen. De eerste dagen van de week laten langzaam oplopende cijfers zien. Opvallend is dat er nauwelijks verschil is tussen woensdag en donderdag, terwijl donderdag in vele steden koopavond heeft. Vrijdag laat een lichte groei zien met de traditionele uitschieter in bezoekersaantallen op de zaterdag voor de Kerst. Aangezien Kerst dit jaar op dinsdag en woensdag valt, verwachten we ook op maandag een redelijke drukke dag. Dit heeft wel effect op de hoeveelheid bezoekers op zondag, die lager ligt dan de maandag. Heeft u zin in gezellige drukte? Ga dan zeker op zaterdag uw inkopen doen! Heeft u liever wat meer rust? Dan is zondag wellicht een optie.

We hopen dat u zich met deze tips ontspannen kunt voorbereiden op de feestdagen. Het gehele PFM Team wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!