Voorspelling drukte voor Kerst

De retail sector zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Daarbij zitten we nu in een lockdown. Het sluiten van alle niet essentiĆ«le winkels zorgt voor een omzetuitval in wat normaal gesproken de beste tijd van het jaar is. De gevolgen hiervan zijn desastreus. Vorige week waren onze analisten nog bezig met een voorspelling van het druktepatroon voor de laatste week voor Kerst. Nu alle niet essentiĆ«le winkels gesloten zijn, blijft van deze voorspelling weinig meer overeind. 

Drukte in wijkwinkelcentra de week voor Kerst

We hebben daarom besloten in te zoomen op de bezoekers van wijkwinkelcentra, waarin de grootste focus ligt op de dagelijkse boodschappen. Deze wijkwinkelcentra hebben bij de eerste lockdown al geprofiteerd van flink hamstergedrag. Hoe zal het dit jaar gaan met de drukte in de aanloop naar Kerst?

Laten we eerst kijken naar het druktebeeld in Nederlandse wijkwinkelcentra in de laatste week voor Kerst van 2012 tot en met vorig jaar. Hierin is te zien dat in 2013 wijkwinkelcentra een drukke pre-kerstweek hadden. 2016 liet daarentegen de laagste druktecijfers zien van de afgelopen jaren. Vorig jaar was er weer een stijgende lijn te zien, die naar verwachting dit jaar verder zal stijgen met ruim 6%.

Als kerstshopper gaat u misschien heel bewust ruim van tevoren inkopen doen. Of komt het erop neer dat u in de laatste dagen toch nog van alles moet regelen? Als winkelier wilt u, zeker dit jaar, zorgen voor een veilige omgeving voor uw klanten en personeel. Drukte zal zoveel mogelijk verspreid moeten worden om zeker gedurende deze weken een prettige winkelervaring te kunnen bieden.

We voorspellen veel last minute boodschappen dit jaar. Op woensdag en donderdag zijn de grootste druktepieken te verwachten. Zondag (en in mindere mate maandag) zal een stuk rustiger zijn. Help uw klanten door de drukte te verspreiden. Aangepaste tijden voor ouderen is hier een mooi voorbeeld van. We wensen u alleen een goede en veilige voorbereiding onderweg naar Kerst. Alvast prettige kerstdagen en een gezond 2021!  

Verwachte drukte Kerst 2020