34% minder bezoekers in Nederlandse winkelcentra op Black Friday

Black Friday 2020 zorgde voor 34% minder bezoekers in Nederlandse winkelcentra vergeleken met 2019. Hiermee komt Black Friday 2020 nog onder het niveau van Black Friday in 2012. Dit is te zien in grafiek 1. De afgelopen jaren groeide de populariteit van Black Friday enorm, maar door alle Corona maatregelen zien we dit jaar toch een heel ander beeld dan we hadden verwacht. 

Op basis van bezoekersdata van afgelopen jaren, hebben onze data analisten vorige week een voorspelling gedaan over het te verwachten aantal bezoekers op (en rondom) Black Friday 2020. Vergeleken met 2019 werd een daling van -25% verwacht, de realiteit liet een daling van -34% zien. 

Black Friday 2020 vs 2019
Grafiek 1
Black Friday vs gemiddeld aantal bezoekers op een vrijdag
Grafiek 2

De verwachting was dat Black Friday dit jaar 45% meer bezoekers zou trekken ten opzichte van een gemiddelde vrijdag in 2020. Grafiek 2 laat zien dat in werkelijkheid Black Friday 2020 zorgde voor 23% meer passanten dan gemiddeld op een vrijdag dit jaar. We zaten in de buurt, maar een aantal onverwachte effecten zoals het eerder sluiten van de winkels in bijv. Rotterdam en Eindhoven zorgden toch voor een iets te positieve inschatting van het aantal bezoekers. Althans het is maar wat je positief noemt. In tijden zoals deze staat veiligheid boven alles. 

De spreiding van het aantal bezoekers (over de gehele week) en het actieve demotivatie beleid van grote steden hebben bijgedragen aan een minder drukke Black Friday dan verwacht. Zo riepen vrijdagmiddag de burgemeesters van oa Rotterdam en Eindhoven bezoekers via social media op vooral niet meer naar de binnenstad te komen. Daarna volgden berichten over het vroegtijdig sluiten van winkels. Zaterdag was het helaas niet anders. Men heeft gehoor gegeven aan deze oproepen, wat duidelijk zichtbaar is in de bezoekersaantallen van met name de grote steden. 

Wijkwinkelcentra versus binnenstedelijk winkelcentra tijdens black friday

In grafiek 3 maken we een onderscheid tussen wijkwinkelcentra en binnenstedelijke winkelcentra en kijken we naar het gehele Black Friday weekend. Gemiddeld genomen zien we een daling van ruim -35% in binnenstedelijke winkelcentra. Er zitten echter grote verschillen tussen deze winkelcentra met extreme uitschieters tot wel -70% in met name de grote steden.    

Uit deze grafiek blijkt dat ook tijdens Black Friday wijkwinkelcentra minder lijken te lijden onder de coronacrisis dan binnenstedelijke winkelcentra. We zijn dus zeker gaan winkelen, alleen zijn we veel meer dichtbij huis gebleven. Daarbij zijn we meer verspreid over de week gaan shoppen én hebben we meer online gekocht. 

Wijkwinkelcentra vs binnenstedelijke winkelcentra Black Friday
Grafiek 3

Dit blijkt ook wel uit berichtgeving over het recordaantal iDEAL-betalingen, wat dit jaar vijf dagen op rij werd gebroken. Op Black Friday kwam het aantal transacties bij webshops zelfs boven de 1,8 miljoen uit. Ook de omzet uit iDEAL-betalingen ligt dit jaar fors hoger. Op Black Friday bedroeg de omzet uit iDEAL-betalingen zo'n 134 miljoen euro. In 2019 was dit nog 106 miljoen euro (zie bron).