Black Friday 2020

Het is weer tijd om de glazen bol erbij te pakken. We hebben op z’n zachtst gezegd een bizar jaar achter de rug. Dat wil echter niet zeggen dat we geen toenemende drukte verwachten op Black Friday en in de decembermaand. Zo hebben we eind februari in bepaalde wijkwinkelcentra een duidelijk voorbeeld van hamstergedrag gemeten. Dit resulteerde in lokale druktepieken en lege schappen. Daarna volgden de onvermijdelijke recorddalingen in bezoekersaantallen. Tegen de zomer periode was er een voorzichtige weg terug naar enigszins normale bezoekersaantallen. Hieraan kwam abrupt een einde bij de start van de tweede golf. Een belangrijke toevoeging hierbij is wel dat ook al liepen de bezoekersaantallen sterk terug, de conversie werd aanzienlijk verhoogd. Men gaf duidelijk gehoor aan ‘alleen winkelen’.  

De afgelopen jaren bleek Black Friday dé belangrijkste dag van het jaar voor retail. Ondanks de huidige situatie moeten we er sterk rekening mee houden dat zelfs dit jaar Black Friday (en de decembermaand) weer de drukste periode gaat worden.  

In de grafiek is te zien hoe Black Friday zich heeft ontwikkeld op het gebied van bezoekersaantallen. We kijken hier specifiek naar de bezoekersaantallen op Black Friday en zetten dit af tegen de bezoekersaantallen op een gemiddelde vrijdag van hetzelfde jaar.  

 

Ontwikkeling bezoekersaantallen Black Friday

Black Friday verwachting

Voor 2020 verwachten we dat het niet zo druk wordt als de afgelopen jaren. We gaan uit van een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent echter wel dat Black Friday 2020 toch 45% drukker wordt dan een gemiddelde vrijdag in 2020. Het komt er dan op neer dat we verwachten dat Black Friday 2020 op het niveau van 2012/2013/2014 zal komen te liggen. Gezien alle maatregelen, verwachten we dat de drukte wel meer verspreid zal zijn over de dag. Bezoekers zijn zich veel meer bewust van het plannen van een winkelbezoek en zullen het moment om te winkelen beter timen om drukte te vermijden. 

Uiteraard kunt u als ondernemer of vastgoedeigenaar uw klanten ook helpen om deze drukte te verspreiden. Door bijvoorbeeld op uw website of social media kanalen uw klanten te informeren over de te verwachten en/of actuele drukte in uw winkel of winkelcentrum. Daarnaast kunt u klanten wellicht verleiden om te gaan winkelen in de daluren door juist op deze momenten extra kortingen te geven.

Wij wensen u allen een succesvolle en veilige Black Friday toe, alsmede een drukke, gezellige en veilige decembermaand.