Januari 2020 laat groei in bezoekersaantallen zien

Ontwikkeling bezoekersaantallen in Januari

In december is het voor de meeste winkels flink doorwerken om alle klanten te kunnen helpen. Lange dagen, extra koopavonden en koopzondagen, maar gelukkig ook mooie omzetten om het jaar goed af te sluiten. Januari is vaak heel anders. Deze maand wordt er veel minder gekocht door consumenten, dit geldt zowel online als offline. Wanneer wij de data erop naslaan, is het echter tijd voor wat positief nieuws over januari! Wij zien namelijk dat Nederlandse winkelcentra in januari 2020 gemiddeld ruim 3% meer bezoekers hebben ontvangen dan in dezelfde maand vorig jaar. Terugkijkend naar de januarimaanden van afgelopen jaren, zien we eigenlijk alleen maar dalingen ten opzichte van het jaar ervoor. 2020 begint echter goed met een flinke stijging ten opzichte van 2019.

Het belang van data draait niet om hoeveel data je hebt, maar om wat je ermee doet. Daarom zijn wij zijn nog wat dieper op de data ingegaan en hebben januari én februari 2020 op weekniveau vergeleken met dezelfde weken in 2019. In deze grafiek is te zien dat 2020 eigenlijk meteen al goed begint. De eerste 2 weken van januari laten een mooie groei zien van ruim 3% tov dezelfde weken vorig jaar. De vierde week laat de grootste groei zien van bijna 5% tov deze week in 2019. Week 7 en 8 zijn de enige weken die minder bezoekers laten zien dan dezelfde periode vorig jaar. Een overwegend zeer positief begin van het nieuwe jaar!

Ontwikkeling bezoekersaantallen per week
Gemiddelde bezoekersaantallen op zondag

Naast het analyseren van bezoekersdata, combineren wij steeds vaker verschillende data sets voor onze klanten. Denk bijvoorbeeld aan de relatie tussen het weer en bezoekersaantallen. Een aantal jaren geleden, hebben we hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Toen bleek dat 1 mm regen zorgt voor een toename van gemiddeld 57 bezoekers in overdekte winkelcentra. Daarbij zorgt elk extra uur zon voor een toename van gemiddeld 41 bezoekers in open winkelcentra. De afgelopen weekenden, voornamelijk op zondag, hebben we behoorlijk last gehad van storm Ciara en storm Dennis. Een mooie reden om weer eens te kijken naar de correlatie tussen weer- en bezoekersdata. 

In bovenstaande grafiek zijn de eerste 8 zondagen van 2020 afgezet tegen de eerste 8 zondagen van 2018 en 2019. In week 6 en 7 van dit jaar werd door het KNMI code oranje afgegeven, wat vooral bij storm Ciara heeft geleid tot een behoorlijke terugloop in bezoekersaantallen in Nederlandse winkelcentra. Zowel week 7 (storm Dennis) als week 8 (ook stormachtig, alleen zonder speciale naam) laat ook een afname in bezoekersaantallen zien ten opzichte van 2019. Bent u benieuwd welke invloed het weer heeft op de bezoekersaantallen van uw locatie? Neem contact met ons op en we zoeken het graag voor u uit!