Bent u klaar voor de laatste maanden van het jaar?

Ook al is het pas oktober, de voorbereidingen voor de eindejaars drukte zijn in volle gang. Het succes van de komende maanden kan bepalend zijn voor de retailer. Met bijna wekelijks nieuws over faillissementen en merken die moeite hebben hun cijfers positief te houden, is het afgelopen jaar voor de retailer op z’n zachts gezegd een uitdaging geweest. Des te meer pijlen zijn er gericht op de komende maanden! Hoe kan een retailer opvallen in de komende periode?

Instore promoties
Het highlighten van speciale aanbiedingen kan een goede manier zijn voor een retailer om zichzelf te positioneren. Terugkijkend naar vorig jaar, zien we dat speciale aanbiedingen eerder beginnen én langer duren. De beste manier om mensen vroegtijdig aan te trekken, is slimme deals gerichter aan te bieden.

Online
In Europa is Black Friday de laatste jaren in populariteit toegenomen. Een belangrijk issue met Black Friday is de online traffic. Tijdens Black Friday tot en met Cyber Monday is er een significante toename van online traffic voor retailers. Dit kan nog wel eens tot problemen leiden, omdat websites de enorme piek niet goed kunnen verwerken. Zorg voor een optimaal functionerende website, zeker gedurende het belangrijkste online event van het jaar.

Creëer een instore klantervaring
Fysieke winkels kunnen zich blijven onderscheiden van online retailers door een meer persoonlijke ervaring te creëren. Met de juiste informatie kunt u inspelen op de behoefte en wensen van de klant, zorgen voor het perfecte productaanbod en uitstekende klantenservice. Hiermee creëert u een ervaring die mensen bijblijft en waarmee een retailer zich kan profileren.