Detailhandel laat omzetgroei zien in maart

Een recente update van het CBS laat zien dat de detailhandel in maart 4,4% meer omgezet heeft dan in het jaar ervoor. Het verkoopvolume lag hierbij 3,6% hoger. De omzet van non-food winkels steeg in maart met 2,6%, het verkoopvolume steeg met 1,9% in vergelijking met maart vorig jaar. De grootste stijging was te zien bij winkels in doe-het-zelf, schoenen, keukens en wooninrichting.

De foodsector realiseerde een omzetstijging van ruim 4%, het verkoopvolume liet een stijging van ruim 3% zien. Overigens is de omzetstijging binnen food volledig voor de supermarkten, de omzet van speciaalzaken is juist gedaald. Ook de onlinesector heeft weer een flinke omzetgroei laten zien van maar liefst 16,7% ten opzichte van vorig jaar. Webwinkels hadden een omzettoename van bijna 14% en multi-channelers ruim 21%.

Wanneer we kijken naar de bezoekersaantallen in maart ten opzichte van vorig jaar zien we een stijging van 2,5%. Hierbij vallen week 9 en week 13 het meeste op. Deze weken lieten een stijging zien van respectievelijk 6,2% en 3,9%. De algehele stijging en vooral ook deze weken zijn het gevolg geweest van de relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.