Omzet detailhandel en passantenaantal in februari 2019 gestegen

Mooie berichtgeving van het CBS. De Nederlandse detailhandel heeft in februari 2019 4,3 procent meer omgezet dan in februari het jaar ervoor. Het verkoopvolume lag hierbij 3,5 procent hoger.

Op het gebied van bezoekersaantallen is in februari een stijging van 1,6 procent ten opzichte van vorig jaar gemeten. De hoge temperaturen vanaf de tweede helft van februari hebben een positieve invloed gehad op de footfall cijfers, in week 7 (+2,7%) en week 8 (+4,7%) was het dan ook aanzienlijk drukker in vergelijking met dezelfde weken een jaar geleden.

Food vs non-food

Het CBS laat zien dat non-food winkels een omzetstijging van 5,7 procent hebben gerealiseerd met een verkoopvolume stijging van ruim 4 procent. Winkels met de hoogste stijging liggen in de segmenten: -doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en meubels en wooninrichting. Binnen de foodsector ligt de omzetstijging iets lager, namelijk 1 procent met een verkoopvolume van 0,7 procent. Bij supermarkten is de omzetgroei het hoogst met 1,3 procent. De omzet van speciaalzaken kromp echter met 0,7 procent.

Online

Ook online is er een flinke stijging te zien, maar liefst 16,8 procent ten opzichte van 2018. Webwinkels hebben hierbij 11,3 procent meer omgezet. Bij winkels die online verkoop als een nevenactiviteit hebben (multi channelers) groeide de online omzet met 26,5 procent.