De ‘customer journey’ als uitgangspunt voor technologische ontwikkelingen

Binnen Retail zijn er zoveel technologische ontwikkelingen dat men door de bomen het bos vaak niet meer ziet. Wilt u als bedrijf investeren in augmented reality, de pijlen richten op e-commerce of juist de koppeling van data om tot betere voorspelmodellen te komen? Bij PFM adviseren wij oa retailers in deze technologische ontwikkelingen. Welke innovaties dragen echt iets bij aan de winkelervaring van de klant? Waar heeft de klant het meeste behoefte aan?

Het gaat uiteindelijk allemaal om vooruitgang, maar met alle beschikbare technieken is het wel van belang de juiste keuze te maken. Het commerciële belang is hierbij een belangrijke factor. Juist hierom is het handig om in de zoektocht naar technologische kansen mensen met een commerciële achtergrond een grote rol te laten spelen. Er wordt dan meer gekeken naar de mens (klant of collega’s) dan puur naar de technologie.  

Keuze
Het is belangrijk om een keuze te maken tussen welke technieken u verder gaat ontwikkelen en welke u bewust links laat liggen. Het is onmogelijk om alle trends tegelijk te volgen. Kijk vooral naar de juiste technieken die toepasbaar zijn op uw organisatie.

Bij PFM bieden wij technologische oplossingen met het oog op het optimaliseren (lees verbeteren) van de klantervaring. Door slim gebruik te maken van data kunt u als retailer snel schakelen en uw strategie daar waar nodig bijsturen. Zo bieden wij inzicht in het bezoekersaantal zodat er rekening gehouden kan worden met piekmomenten. Op deze manier kunt u altijd de beste klantervaring bieden. U kunt met onze bezoekerstelsystemen echter ook bepalen of een nieuwe etalage uw klant aantrekt, op welke plek in de winkel een productintroductie het beste tot zijn recht komt en u kunt verschillende voorspellingen doen gebaseerd op data. Zo biedt de technologie u vele mogelijkheden met uw klant als uitgangspunt. Meer weten? Mail ons via sales.nl@pfm-intelligence.com.