Huurprijzen bepalen op basis van footfall cijfers

Wendy Hulshof houdt zich bij de PFM Intelligence Group (bekend van de telsystemen in winkelcentra in winkel-gebieden) bezig met verwerken van de verzamelde data. Die data worden al voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt, maar een nieuwe richting is het leggen van de relatie tussen footfall en huurprijzen.

Wat is de juiste huurprijs voor een winkelpand? Een vraag die traditiegetrouw beantwoord werd door de verhuurmanager, al dan niet in samenwerking met makelaar of taxateur. Maar misschien niet lang meer. Want bij PFM is men altijd op zoek naar nieuwe toepassingen voor de verzamelde data.

Hulshof: ‘Wij verwerken enorme hoeveelheden data vanuit onze telsystemen in binnensteden en winkelcentra en we kwamen op het idee dit te gaan gebruiken voor een huurprijsmodel. Zodat de subjectieve weging bij het bepalen van een huurprijs minder zwaar zou gaan wegen. Sneller, efficiënter en vooral ook objectiever was wat ons voor ogen stond.’ Nu zal de lezer begrijpen dat er een relatie is tussen de footfall van een locatie en de hoogte van de huur. Maar hoe zit het dan met factoren als de kwaliteit van het pand, de eigenschappen van de pui, de indeling enzovoort? ‘Ook daar kunnen wij een relatie mee leggen, omdat wij ook werken voor retailers en we dus beschikken over de kenmerken van de vestigingslocaties.’

Download het volledige artikel hier. Of lees het hieronder.